web analytics

Solotentoonstelling ‘make your enemy your friend’ bij Scarabee, Oosterbeek

 

THIJS LINSSEN – make your enemy your friend – 1, 5 meter protocol

Met inachtneming van de corona maatregelen gaat H29 weer voorzichtig open. De eerste expositie is zonder openingsmoment.
Openingsweekend: zaterdag 13 en zondag 14 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Weekends open 20 – 21 juni en 27 – 28 juni van 13.00 tot 17.00 uur (andere momenten op afspraak)

In 2016 vroeg Scarabee Linssen een werk te maken in de Pergola op de Hemelse Berg in Oosterbeek voor het festival Echo van de Tijd (Gelders Arcadië). De net gerestaureerde pergola veranderde hij door er twee greenscreens in te hangen. Met een i-phone en een app kon het publiek het groene doek in de pergola vervangen door een foto of een videofragment naar keuze. Hierdoor werd de installatie als het ware een digitaal projectiescherm voor iedereen; een canvas voor het publiek waarin werkelijkheid en verbeelding elkaar raken. Dit werk is direct gerelateerd aan The cave (2015), een mixed media installatie.

In 2016 toonde Linssen bij Studio Omstand in Arnhem de video Suspended Nature, een digitaal animatieproject. In de video transformeerde hij de natuur door alle bomen en struiken een grijze, lege achterzijde te geven zoals de achterkanten van de filmset bij veel Hollywood films. Door juist die lege achterkant te tonen maakt hij de kijker ervan bewust dat werkelijkheid en manipulatie op elkaar lijken en een dunne grenslijn vormen tussen werkelijkheid en fictie.

interview met Thijs Linssen door Beatrijs Hoeven

In de tentoonstelling zijn ondermeer te zien:  
Eternal Sunshine (2018 –’19)
De zon staat gefixeerd boven de horizon en blijft daar op het punt van ondergaan eeuwig staan. De lucht en de golven van de oceaan veranderen geleidelijk. Het is een steeds veranderde zonsondergang die nooit ophoudt. Het weer en de zee veranderen langzaam door berekeningen van het computersysteem. Het werk heeft geen einde en zodra het gestart is kan het eeuwig blijven draaien en nooit exact het zelfde beeld tonen maar wel altijd het moment van een zonsondergang.

Eternal Sunshine, video-installatie

Het atelier, (video, installatie 2020)
De basis voor dit werk was gepland als de openingsperformance voor de expositie, maar is nu tevoren elders uitgevoerd en gefilmd. Een maquette van een atelierruimte is met behulp van een stevige constructie op een auto bevestigd. Dit miniatuur atelier was compleet ingericht met alle toebehoren die je in een atelier aantreft. Het atelier werd op een auto gemonteerd die hiermee drie tot vijf minuten ging driften. Tijdens het driften is dit miniatuur atelier van binnenuit gefilmd en is de dans van rondslingerende objecten vast gelegd. Deze opnames werden vertaald in een videowerk dat getoond wordt.