web analytics

HOUSE FOR SALE, tentoonstelling

HOUSE FOR SALE

… and tomorrow some strangers
will be climbing up the stairs…

Opening zondag 14 april 15.00 -18.00
adres: Elsweg 57, 7311 GV Apeldoorn

Duur: 14 april t/m 5 mei 2019
open: do t/m zo 12.00 -17.00 en op afspraak
Finissage: zondag 5 mei 15.00 – 18.00 uur

De expositie wordt geopend door: Marlies Leupen, regiomakelaar Oost/Midden,  Mondriaan Fonds

Een huis, een dak boven je hoofd, is een kostbaar goed. Je groeit er op, kinderen worden er geboren en dierbaren liggen er opgebaard. In een huis voel je je normaal gesproken veilig en geborgen, maar de geschiedenis van het huis, waar de tentoonstelling wordt gehouden, laat zien dat dat zo voorbij kan zijn. Het huis met bedrijfsruimte aan de Elsweg 57 staat leeg; het is in 1933 gebouwd door de Joodse, uit Duitsland gevluchte familie Nerden. In de bedrijfsruimte achter het huis vestigden ze een lijstenfabriek. De familie is in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Vader Abraham Nerden wordt in 1943 in Sobibor vermoord, zijn zoon Gustav Nerden datzelfde jaar in Auschwitz. Alleen de vrouw van Gustav, Rebecca overleeft de oorlog. Zij hadden geen kinderen. Het huis staat vermeld op het bekende digitale Monument voor de Joodse Gemeenschap: joodsmonument.nl.

Dit ‘stille’ monument wordt in het voorjaar van 2019 eenmalig publiek toegankelijk gemaakt en te koop gezet. De bezoekers zien tijdens een rondgang door het huis zullen bijzondere kunstwerken met het thema (t)huis in de ruimste zin van het woord. Op deze manier wordt het huis weer een levendige plek, bezield met mooie, minder mooie en soms zelfs verontrustende, tastbare herinneringen. De titel van de expositie House for sale is ontleend aan de gelijknamige top-10-hit uit 1975 van Lucifer, met Margriet Eshuis als leadzangeres. Voor de samenstellers een
gezamenlijke, dierbare jeugdherinnering.

In de periode dat zij het plan opvatten voor dit project, hebben wij beiden persoonlijk ondervonden wat het betekent om een huis te moeten leegruimen; kort na elkaar zijn de moeder van Anne van As en de tante van C.A. Wertheim overleden.

Concept en organisatie: Anne van As en C.A. Wertheim i.s.m. Stichting Traveling Light